понеділок, 9 листопада 2020 р.

9 листопада - день української писемності та мови


День української писемності та мови щорічно відзначається в Україні 9 листопада. Це свято було встановлено  на честь українського літописця преподобного Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
Нестор Літописець 

Нестор Літописець - київський літописець та письменник-агіограф. З 1073 Нестор - чернець Києво-Печерського монастиря.  Вважається упорядником (за іншою версією автором) «Повісті минулих літ». 

У церковному календарі день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця припадає на 9 листопада. Цього дня в Україні, починаючи з 1997, відзначають День української писемності та мови.
Факти про українську мову 

Сучасна
 українська мова має близько 256 тисяч сліву українській мові багато синонімівНаприклад, слово “горизонт” має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид; 



Найстарішою українською піснеюзапис якої зберігся до наших дніввважається пісня «ДунаюДунаючому смутен течеш?»; найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка: 147 мовами народів світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар