пʼятниця, 14 жовтня 2022 р.

14 жовтня - День Покрови Пресвятої Богородиці

Християни відзначають церковне свято 14 жовтня Покров Пресвятої Богородиці - дуже важливе і шановане в народі свято, яке особливо шанували українські козаки. Наші предки говорили, що над усією Київською Руссю простягнутий покров Богоматері.

Покров дуже пишно відзначали запорізькі козаки. А все тому, що саме на Покрову козаки одного разу перемогли в бою велику армію турків. Козаки вирішили, що Богородиця вберегла їх від біди і вкрила від ворогів. 14 жовтня відзначається День українського козацтва, а також День захисника України.

Наші предки присвячували цей день землеробству. У цю дату закінчували збирання зерна і прибирали снопи на зберігання. Зазвичай в цю дату наступало потепління, тому садили квіти на зиму. Також цього дня збирали гриби.

Жінки 14 жовтня займалися рукоділлям. Також до свята намагалися прибрати дім, підмести всі підлоги і вимити вікна, щоб відзначити Покрову в чистому будинку.

На Покрову українці пекли млинці і поминали покійних рідних. Ця традиція не церковна, а з'явилася в народі. Часто це був перший день осені, коли розпалювалася піч.  


Немає коментарів:

Дописати коментар